Ali delate svoje otroke neumne?

Dobre ocene pri "pomembnem" predmetu, univerzitetne diplome in varne karierne poti, ki ne izzivajo statua quo. Vse to je tisto, kar so nas večino učili, da je pomembno, in kar lahko brez razmišljanja prenesemo na svoje otroke in naredimo zanje pomembno.

Resničnost je taka, da so geniji v našem svetu, ljudje, ki so oblikovali in spremenili tok zgodovine, delovali na zelo drugačen način. Pomislite na Richarda Bransona, ki je dislektik, ima malo formalne izobrazbe, opustil je šolo pri 15 letih in je zdaj izjemno uspešen. Ali primer z drugega področja. Leonardo de Vinci, ki domnevno ni mogel biti fizično miren ali duševno miren zelo dolgo. Predstavljajte si, kako bi se znašel v običajnem izobraževalnem sistemu, vendar mu je njegova prirojena želja po nečem drugačnem omogočila, da se je izkazal.

Posnetek planeta, ki ga imenujemo naš dom, kaže mračno sliko: vojna, propadli gospodarski sistemi, veliko uničenje, ljudje se počutijo nemočne pred bankami, vladami in korporacijami. Prav tako navidez nemogoče se večini zdi, da bi se ljudje sploh lahko počutili srečne. Nekje nam je spodletelo in zagotovo je naš vsesplošni izobraževalni sistem, vključno z načini, kako vzgajamo lastne otroke, središče tega problema in na srečo vsebuje tudi zametke za rešitev tega problema.

KAKO NEUMNEŽI DELUJEJO

V šoli sta sklepanje in logične sposobnosti bistvenega pomena. Naučeni smo načinov, kako priti do »pravilnega« odgovora, ki je vnaprej določen in definiran. To absolutno odreže ustvarjalnost, vodi pa tako otroke, kot tudi odrasle, ki v očeh sistema in tudi v svojih očeh, ne morejo najti »pravega« odgovora brez izbire, razen če se »zmotijo« v očeh sistema in tudi v svojih očeh.

Naučeni smo, da si zapomnimo informacije, ki jih nato povrnemo, pri tem pa postanemo nekakšen računalnik in izklopimo naše zavedanje, ustvarjalnost in prirojeno znanje. V tem prostoru lahko otroci postanjo zares zdolgočaseni in postanejo neumni; nekako vedo, da jim ta sistem ne krije hrbta, pa vendar ne morejo dovoliti te možnosti: sebe začnejo soditi kot tiste, ki jim spodleti. Tudi starši lahko mislijo, da so njihovi otroci neuspešni.

DRUGAČNE MOŽNOSTI?

Možnosti obstajajo zunaj definiranih pojmov o tem, kaj bo delovalo in kaj ne. Einstein je rekel, da je devetindevetdeset odstotkov svojega časa porabil za odkrivanje, kaj bi bilo pravo vprašanje, ki bi odprlo prostor novim zavedanjem. In gotovo je, da potrebujemo nekaj novega in drugačnega, da se izvlečemo iz težav, v katerih je planet.

Vztrajanje pri logiki in definicijah nas je odpeljalo stran od našega zavedanja v naš um. Zavedanje energije je način, kako preživijo in uspevajo vse druge vrste na planetu. Brez tega bi hitro umrle. Na primer, ko pticam izročite ptičje seme, ga najdejo s svojim zavedanjem energije. Aborigini, ki še vedno živijo v divjini in so uglašeni s svojo pravo naravo, točno čutijo, kje je voda, ki jo potrebujejo – zaznavajo jo s svojim zavedanjem energije vode. Preden so bili kmetje prisiljeni upoštevati uro, so poslušali zemljo, nebo in veter. Že dolgo pa smo izurjeni stran od tega.

Osredotočenost na odgovor tudi vodi v pomanjkanje zavedanja o prihodnosti; naučeni smo na takojšnje zadovoljstvo, kar deluje za sedanjost, in skrbimo zase, ne da bi pomislili na svoje sosede, blizu ali na drugi strani planeta. Ta model sveta izgublja izpred oči dejstvo, da smo medsebojno povezani in da to, kar izberemo danes, vpliva na prihodnost našega planeta in vseh drugih na planetu, ne samo nas.

NAČINI SPODBUJANJA SVOJIH OTROK K NEČEMU DRUGAČNEMU

Spodbujajte svoje otroke, naj sanjajo in postavljajo vprašanja. Spodbujajte jih, naj pogledajo dlje od »pravih« odgovorov in nenehno zahtevajo več možnosti. Opogumite jih, naj zaupajo svojemu znanju; pogosto se otroke (in odrasle) dela napačne zaradi izbire, ki ni razumna ali logična, katere ne znajo razložiti – pa vendar ustvari nekaj večjega v njihovih življenjih. Dajte vedeti svojim otrokom, da naj se ne počutijo napačne, če ne morejo razložiti svojih odločitev.

Naučite svoje otroke o moči vprašanja. Ko postavimo odprto vprašanje (Kaj vse je še mogoče? Kaj pa, če ta odgovor ni edino, kar je na voljo?) in počakajte, zavedanje tega, kaj vse je še mogoče onkraj zaključkov, se takrat lahko začne pojavljati. Naučeni smo pohiteti z zaključki; dejansko postavljanje vprašanj in puščanje prostora za nastanek odgovorov lahko ustvari veliko več. Potreben je inteligenten človek, da vidi širšo sliko, ko se sprašuje o vsem in še naprej posega po več – in medtem ko so svetovni geniji morda imeli to v naravi, je to tudi nekaj, kar je mogoče gojiti, spodbujati in poučevati.

Bodite v redu, če se vaši otroci odločijo, da ne bodo pasali k drugim. To je lahko za nas kot starše zelo neprijetno. In vendar bo prilagajanje statusu quo samo ustvarilo več enakega, kar nikoli ne bo delovalo za prihodnjo trajnost našega planeta.

Ujemanje s paradigmo logike in pravilnega odgovora zahteva presojo. Nenehno moramo presojati, ali je naš odgovor »pravilen« in ali ostajamo znotraj zastavljenih »parametrov«. Ko začnemo delovati na podlagi možnosti, moramo opustiti sodbe; in ko smo opustili vse več presojanja, pride na voljo še več neodkritih možnosti. Predstavljajte si darilo vaših otrok, ko so opolnomočeni k delovanju iz tega prostora.

Druga stvar, ki jo predlagam, je, da svoje otroke opolnomočite tako, da se bodo zavedali, kaj bodo njihova dejanja ustvarila, namesto da jim dajete pravila, ki naj jih upoštevajo. Na primer, če jih na slepo učimo, morajo soditi sebe, če ne morejo ustaviti kričanja, morda imajo željo po kričanju samo zato, da bi se uprli, poleg tega pa občutek, da so »prisiljeni«, da se obnašajo na določen način onemogoča njihovo ustvarjalnost. Druga možnost je, da jih povabite, naj razmislijo, do česa bo kričanje privedlo v določeni situaciji; otroci pogosto vidijo, da kričanje (ali drugo vedenje) ne poteka v smeri, ki bi jo želeli, in se odločijo za drugačno vedenje. In s tem primerom imajo orodje, ki ga lahko uporabijo v drugih situacijah.

Ko začnemo delovati s tega mesta zavedanja in možnosti, ter s tem znanjem opolnomočimo naslednjo generacijo, se lahko vse spremeni. Če bi bili resnično pripravljeni podvomiti o vsem, se izogniti sklepu, bi se naš svet odprl ravni skrite inteligence brez primere, ki bi razvila našo vrsto in ustvarila planet, kjer ne bi bilo bede, vojne, pokvarjene politike in gospodarskega sistema. uničuje naš planet.

BACK TO MOIRA'S BLOG